Askıda Ekmek

    07.02.2014 tarihinde ‘Kimse Aç Kalmasın. İhtiyacı Olan Askıdan Alsın’’ sloganıyla D. Bakır ili genelinde Erdemli İnsan Yetiştirme Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği’nin başlatmış olduğu bir projedir. Bu proje daha öncelerde kısmen valiler ve belediyeler tarafından özel sektörlerin girişimleriyle yapılmaya çalışılmıştır. Yalnız proje destek yetersizliğinden ötürü tam olarak faaliyete girememiş şehir içerisinde yerleşmiş bir yardım projesine dönüşememiştir. Biz kamuoyu araştırmalarından sonra bu projeyi verimli bir şekilde uygulamanın yollarını aradık ve bu projeye destek veren gönüllü üyelerimizin çalışmalarıyla faaliyete koyduk. Şimdi askıda ekmek projesiyle ilgili bilgiler verelim.

    Bu proje, Resulullah Efendimiz (s.a.v.)’in ‘’ komşusu açken tok yatan bizden değildir’’ hadis-i şerifinden yola çıkılarak ilk başlarda Diyarbakır merkezi ve çevresinde daha sonra da Türkiye genelinde çoğu şehirde uygulanmaya konulmuş bir projedir. Bu proje, vatandaşlarımızın kendileri için fırınlarda ekmek alırken ihtiyacı olan halkımızın yerine de en az bir ekmek parası bırakmasıdır. Böylelikle ekmek almaya giden ihtiyaç sahibi kardeşlerimiz aldıkları ekmeklerin ücreti önceden ödendiğinden toplum içinde rencide olmayacaklar ve fırıncılar tarafından müşteri olarak karşılanacaklardır.
    Erdemli İnsan Yetiştirme Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği bünyesinde gerçekleştirilen bu faaliyet sürekli olarak uygulanacak bir toplumsal sorumluluk projesidir. Ayrıca derneğimizin gönüllü üyeleri tarafından fırınlar, projenin sağlıklı ilerleyebilmesi için haftalık olarak kontrol edilmektedir. Askıda ekmek uygulaması çok pratik bir yardımlaşma modelidir. Maddi durumu iyi olan kardeşlerimiz fırınlardan ekmek almak istediklerinde askıya bırakmak istedikleri ekmeğin parasını verip mevcut ‘’Askıda Ekmek’’ panosuna bunu yazdırırlar. Böylelikle ihtiyaç sahibi kardeşlerimiz bu panoda askıda ne kadar ekmek olduğunu görebilecek ihtiyacı kadarıyla isteyebilecektir.

    Sosyal hayattaki yardımlaşma ruhunu tekrardan diriltmeye yönelik bu çalışmayla birlikte;
    • Hayırseverler ile ihtiyaç sahibi kardeşlerimiz arasında manevi bir köprü vazifesi üstlenmiş olacaktır.
    • Fakirlik ile mücadelede yerel, pratik ve hayata kolayca uygulanabilir proje imkânları doğacaktır.
    • Proje, ekmek israfının vermiş olduğu ekonomik zararın telafisi için kullanılabilecektir.
    • Komşusu açken tok yatan bizden değildir. Hadis-i şerifine gerçek manada iman etme olanağı bulacağız ki mahallemizde, semtimizde hatta şehrimizdeki yoksul kardeşlerimizin hiç değilse yiyebilecekleri ekmeklerinin olduğu bilinecektir.
    Ve daha birçok olumlu ve toplumun yararına olan gelişmeler kaydedilmiş olacaktır.
    Bir İtalyan geleneği olarak bilinen bu yardımlaşma modelinin bilinenin aksine hikâyesi bundan bin dört yüzyıl öncesine dayanmaktadır. Nitekim bütün insanlığa örnek olan Hz. Muhammed (s.a.v.) Efendimiz, ihtiyacı olanlar için mescide ağaçtan yeni kesilmiş bir salkım hurma asmış ve bu yardımlaşma modelini peygamberimizden sonra sahabe efendilerimiz de uygulamıştır.( Ebu Davut, Zekât)

    Zamanla bu durum sosyal yapıda benimsenmiş ve birçok coğrafyaya yayılmıştır. Tekerrür ederek devam eden bu yardımlaşma gelişerek farklı alanlarda uygulanmaya başlanmış nitekim bu durum İtalya’da ‘’Askıda Kahve’’ olarak tezahür etmiştir. Osmanlı Devleti’nde de farklı alanlarda örneğin; askıda giysi, askıda ayakkabı, askıda yağ, askıda yumurta, askıda şeker gibi uygulanmaya çalışılmış. Bu yardımlaşma kampanyası ile sosyal bağ kuvvetlenmiş, huzur ve refah düzeyi yüksek bir hayat yaşanılmıştır. Geçmişte düzenli olarak uygulanmış bizim de günümüzde yeniden diriltmeye çalıştığımız bu yardımlaşma projesiyle ruhumuzdaki cömertlik ve yardımseverlik erdemlerini devreye koyarak günümüze uygun şekilde bunu uygulayabileceğiz.

    Projenin uygulanmasındaki nedenlerden biri de ekmek israfının ülkemizde çok yaygın olmasıdır. Ekmeğin insanlar tarafından bilinçli bir şekilde tüketilmemesi yani bir ailenin günlük ihtiyacından daha fazla ekmek alımının olması, bayatlamış ekmeklerin çöpe atılması, israf olarak değerlendirilmektedir. Ülkemizde ekmek israfının ekonomik yükü; ekmeğin kg fiyatından(2,80 TL/kg) hareketle yıllık 1,546 Milyar TL civarındadır. Yapılan araştırma sonuçlarına göre ülkemizde yaygın olarak tüketilen, bireylerin önemli bir bölümü için temel gıda olan ekmeğin çöpe atılması, yine bireylerin kendi beyanlarına göre en kötü davranışlarından biridir. Bu bakımdan, ekmek israfının kötü niyetten ziyade bilgisizlikten kaynaklandığı düşünülmektedir. İhtiyaçtan fazla alınmak suretiyle bayatlayan ekmekler çöpe atılmakta bu durum hem kişinin hem de toplumun zararına olmaktadır.

    (Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğünce hazırlanmış olan Türkiye’de Ekmek İsrafı Araştırması kaynak olarak alınmıştır.)

    Genel hatlarıyla ifade etmeye çalıştığımız bu yardımlaşma ve dayanışma modelinin hayata uygulanmasının haklılığını görerek 07.02.2014 tarihinden itibaren başta Diyarbakır olmak üzere D.Bakır’ın bütün ilçeleri, Denizli, Şanlıurfa ve Bingöl illerinde yoğun bir kampanya çalışması başlatıldı. Öncelikle uygulamaya geçilecek şehirlerin Fırıncılar Odalarından fırınların listesi alındı. Fırıncılar ile tek tek görüşüldü. Görüşmeler sonucunda Askıda Ekmek Projesinin hem kendileri için hem de ihtiyacı olanlar için çok güzel olduğunu düşünen fırıncılar bu uygulamayı kabul ettiler. Üzerinde kısa ve anlaşılır bir şekilde Askıda Ekmek Uygulamasının ne olduğu yazılan afiş fırınların camlarına asıldı.

    Askıda Ekmek Projesinin bilinmesi için bilinçlendirme çalışmaları yapıldı. Ve halkın proje hakkında fikir sahibi olabilmesi için broşürler basılıp dağıtıldı. Ayrıca iki ulusal kanalda da sürekli olarak Askıda Ekmek projesinin reklamı yayınlanmaktadır.

    Erdemli İnsan Yetiştirme Derneği'nin başlattığı Askıda Ekmek Kampanyası Diyar TV’nin katkılarıyla yürütülmektedir.

    Projemizin uygulandığı yerler: Derneğimizin, Fırıncılar Odası Birliği’nin ve projeye destek veren fırıncıların da desteğiyle şu anlık Diyarbakır, Diyarbakır merkezine bağlı ilçeler, Şanlıurfa, Bingöl, Adana, Kocaeli, Bursa ve Denizli’de Askıda Ekmek Projesi uygulanmaktadır.

    İletişim
    Telefon: 0312 336 70 48
    Fax: 0850 304 12 86
    E-Posta: iletisim@erdemliinsan.org.tr
    Adres: Beyazıt Mah. Çankırı Bulvarı No 226/B
    Akyurt / Ankara
    Haber Bülteni
    E-Posta listemize abone olarak etkinlik ve faaliyetlerimizden haberdar olabilirsiniz.
    Sosyal Ağlar
    © 2017 Erdemli İnsan Yetiştirme Derneği